< Terug

Videomarketing: elf tips om succesvol te zijn

Door Roberto Decock in Content, gepubliceerd 29 maart 2020

Juist in deze tijd waarin we noodgedwongen afstand tot elkaar dienen te houden is het belangrijk om jouw doelgroep dicht bij je te houden. Het gebruik van video- en beeldmateriaal draagt daaraan zeker bij en maakt jouw verhaal en boodschap persoonlijker. De ontstane emotie beklijft langer en de juiste mix van beeld, geluid en tekst zorgt voor content die langdurig verbindt.

Tekst en beeld versterken elkaar. Sterker nog, vergezeld van beeld wordt jouw tekst een stuk beter ontvangen. De kracht van foto’s, afbeeldingen, infographics en video’s wordt steeds duidelijker. Deze middelen worden dan ook steeds vaker ingezet. In deze blog geven we je handige tips om videomarketing effectief in te zetten.

Het nut van videomarketing

Met videomarketing bedoelen we het inzetten van video’s voor marketing doeleinden.
Daarbij zijn de drie belangrijkste doelstellingen:

  • Informatie geven
  • Engagement of betrokkenheid creëren
  • Naamsbekendheid genereren

Storytelling met beeld en geluid

Een verhaal met (bewegende) beelden en geluid prikkelt de zintuigen, emotie en fantasie. Je hersenen worden geactiveerd en daardoor onthoud je het ook beter. Storytelling is, met behulp van video, dus een krachtige vorm om te inspireren, raken, motiveren, instrueren en mensen te binden en te boeien.
Daarnaast kan beeldmateriaal je ook ondersteunen bij interne presentaties, bijvoorbeeld om ideeën te pitchen en keuzes of resultaten toe te lichten aan je team, het MT of stakeholders.

Elf tips voor succesvolle videomarketing

Met deze praktische tips kun je direct met videomarketing aan de slag. Doe er je voordeel mee!

  1. Bepaal van tevoren je strategie over de inzet van online video en zorg dat deze aansluit bij je (content) marketing strategie met betrekking tot de andere middelen en kanalen.
  2. Houd rekening met de 5 C’s: en succesvolle videomarketingcampagne heeft, naast content, ook de juiste context, channels, conversatie en conversie nodig.
  3. Denk na over de kanalen die je gebruikt om de video’s te verspreiden zoals de eigen website, e-mail nieuwsbrieven, YouTube, Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram en Vimeo.
  4. Meet de performance van de online video. Hoe vaak is de video bekeken, wat is het aantal views/bereik? Wat is de gemiddelde kijkduur? Hoe vaak is de video gedeeld? Monitor het aantal unieke kijkers, het uitkijkpercentage en het aantal likes en positieve of negatieve reacties.
  5. Maak gebruik van user-generated content: dit zijn filmpjes die gebruikers zelf maken en uploaden. Dit is geloofwaardiger dan eigen content. En zoek daarvoor de samenwerking met een influencer.
  6. Zorg voor video’s met authentieke en eerlijke content en laat bijvoorbeeld via een vlog de menselijke kant van je bedrijf zien.
  7. Creatieve en exclusieve content maakt jou onderscheidend van de concurrentie.
  8. Praat in normale mensentaal en vermijd ingewikkelde termen.
  9. Maak per boodschap één video en andersom, zodat je verhaal duidelijk is en je kijkers het makkelijk kunnen onthouden.
  10. Als je je video verstuurt via een e-mail, voeg dan de embed-code toe. Zo kan de ontvanger de video afspelen in de e-mail zelf, zonder naar een externe pagina te gaan. De kans op afspelen is zo veel groter.
  11. Definieer waar en hoe je gevonden wilt worden binnen de zoekresultaten. Video-SEO draait om de videocontent zelf en het optimaliseren van de content door middel van teksten en rich snippets.

Noot: voor deze blog is deels een artikel van Frankwatching als bron geraadpleegd.

Meer informatie en hulp

Freelancefirm geeft je graag meer informatie en hulp. Wij hebben een groot netwerk van de beste Videographers, Vormgevers en Powerpoint-specialisten. Deze experts inhuren via Freelancefirm is een stuk goedkoper dan eigen mensen opleiden en zelf de materialen aanschaffen. Onze specialisten zijn gewend om op afstand (samen) te werken.
Bel 06 – 373 27 681 voor extra ondersteuning.

Vergelijkbare artikelen

Zonder extra spaties heeft je SEO-tekst een streepje voor!

Samenstellingen die aan elkaar horen los van elkaar schrijven. Het is een van de symptomen van de ‘Engelse ziekte’. Nu geef ik toe, de regels voor samenstellingen zijn soms best complex. Maar waar ik me vooral aan stoor, is bewust onjuist spatiegebruik in SEO-teksten. Lees meer

Microcopy heeft grote invloed op de conversie van je website

We gebruiken de term microcopy voor hele korte begeleidende tekstjes op websites en in apps, zoals instructies en foutmeldingen. Oh zo belangrijk om bezoekers te helpen bij hun taak. En, mits goed toegepast, kan het zelfs bijdragen aan je merkpersoonlijkheid. Lees meer